Frukostmöte 170509, MMA

Frukostmöte med härlig blandning av produktion och kultur

En strålande kall vårmorgon den 9 maj, var det skönt att komma in i värmen hos MMA som var värd för ett som vanligt informativt, blandat och inspirerande frukostmöte med cirka 120 personer.

MMA – Markaryds Metallarmatur
Med mycket historik i väggarna var det oerhört intressant och inspirerande att se hur MMA har utvecklat en ganska traditionell litet smutsig verkstadsindustri till en högteknologisk och robotfylld verksamhet.

1110

– Vi är idag 130 anställda och ingår i den anrika finska finansfamiljen Rettigs företagsimperium, berättade VD Dan Ståhl, som varit ansvarig sedan 2001.
– Med god vilja, idoghet, tekniskt kunnande och investeringsintresserade ägare går det utmärkt att driva produktion i Sverige och vi tillverkar miljontals radiatorventiler och andra produkter som optimerar inomhusklimatet i både kommersiella och privata bostäder.

9

Ola Pettersson, på bilden ovan var en av många engagerade och kunniga guider på MMA.

 

 

 

8

Niklas Fyhrlund driver Fyhrlunds VVS sedan ett antal år tillbaka och har två anställda.
– Jag gick på VVS-programmet på KCM i Markaryd och fick utbildning och intresse för området, berättade Niklas.
-Vi utför det mesta inom VVS-området och har både företag och privatpersoner som kunder. Vill man skryta litet brukar vi säga att vi utfört arbete från Piteå till Smygehuk.

Ny delägare i Tillväxt Markaryd är Bäckmans Bilar och ägaren och andra generationen Mattias Bäckman presenterade engagerat sitt och sin hustrus företag.

– Jag gillar Markaryd och framåtandan och känner mig stolt över att bli medlem i Tillväxt Markaryd, sa Martin som så klart hälsade alla välkomna till bilaffären i Hannabad.

t

 

Även kultur i Tillväxt Markaryd
Det var en härlig blandning av olika ämnen på frukostmötet.

Lasse ”på backen” Nilsson berättade om sitt företag ”Musik i Markaryd, Inramning o konst” och sitt engagemang i Markaryds musikliv.
– Sedan ifjol är jag ledare för musikskolan och vi har f n mer än 100 elever. Vi ska försöka återuppliva Musiksällskapet som var en ideell förening som gjorde mycket för musikungdomarna, berättade Lasse. Samtliga besökande fick med sig information om möjligheterna att bidra till Musiksällskapet.

”Musik i Tagaborg” är namnet på ett mycket spännande och nästan världsunikt projekt i Norra Haghultsskogarna med premiär den 17 juni.
Tobias Broström presenterade sina idéer som går ut på att göra om en lada till en internationell konsertlokal.

– Jag har tillbringat många somrar i bygden och tycker att det är mycket rofylld och inspirerande miljö, berättade Tobias. Vi kommer att ha tre sommarkonserter i år med stora klassiska artister som Håkan Hardenberger (på bilden), Stenhammarkvartetten, Per Tengstrand och Rickard Söderberg.

– Som kompositör av framför allt klassisk musik har jag fått många kontakter och nu bjuder jag dom till Markaryd. Se hemsidan http://tobiasbrostrom.com

5
 

c/o Markaryd
Arbetet med uppstarten av c/o Markaryd är i full gång och verksamhetsledaren Johan Eklund är full av optimism.
– På måndag introduceras hemsidan www.markaryd.com och där kommer bl a en evenemangskalender att finnas som alla kan bidra till, sa Johan Eklund.
Samtliga Tillväxtföretag är automatiskt medlemmar i c/o Markaryd.

43

 

Perrongen – restaurang i Stationshuset
Vid förra frukostmötet fick vi se det nybyggda Stationshuset och nu har även restaurang Perrongen slagit upp portarna.
– Vi har fått ett fantastiskt mottagande och tycker att det är jättekul, berättade Olivia Fritiofsson som driver Perrongen tillsammans med Axel Nilsson och Emil Petzén.
– Håll utkik efter ”Solskensöppet” på sociala medier och njut på altanen i kvällssolen bland annat på torsdagar med After Work.

6 2
Skolan
Under våren har det tagits fram ett fint och omfattande dokument kring den viktiga Prao-verksamheten som också kvalitetssäkras.
– Vi har ett fantastiskt samarbete med näringslivet som förstår vikten av att skolungdomar tidigt får en naturlig bild av företagen, sa Lars-Ola Olsson, utbildningschef i Markaryd.
– Det är cirka 130 prao-veckor per år, så det är många kontakter och möjligheter för framtida anställningar som knyts.

bild1

Ny rektor på Strömsnässkolan är Rebecka Svensson som presenterade sig.

Ett annat viktigt område är UF-företagen som i år har varit nio stycken.
– Många har varit mycket duktiga och bland annat har H2ope nog slagit nytt försäljningsrekord med 30 000 kr, berättade Britt-Marie Olsson.

 

Kommunens ledning på företagsbesök

Efter Tillväxts förslag på tätare kontakter mellan kommunens ledande tjänstemän och näringslivet genomför nu Centrala Ledningsgruppen cirka två besök i månaden på något Tillväxtföretag.
– Vi har varit på mycket intressanta och lärorika besök på Gerdmans, Tryckta och Konecranes, säger kommunchefen Svante Melander.
– Ett av många ämnen som tagits upp är tandemrekrytering, dvs om ett företag anställer en person som har en äkta hälft som också behöver ett jobb och att det då finns ett samarbete mellan olika arbetsgivare.
Besöken fortsätter med H-Tryck och Johanson Design i maj och NIBE i juni.

Ulf Bellander avslutade frukostmötet och tackade alla inblandade för ett äkta och inspirerande frukostmöte.

Scroll to Top