Frukostmöte 171123 hos Brafab och IP Security

Frukostmöte med entreprenörsanda

IMG_2424

Tillväxt Markaryds frukostmöte i november 2017 bjöd ett 150-tal anmälda deltagare på sedvanligt fullspäckat program med små och stora företag, skolnyheter, UF-företag, bostadsbyggande, kommunikation mm.

Hyrin

Efter en inledande visning av Brafabs stora lager inklusive nybyggnationen som precis tagits i bruk, blev det en rask promenad till nystartade HYRIN, som visade upp sin lokal och produktsortiment. Därefter bar det vidare till Ip Security som finns i f d Markaryds Grafiskas lokaler.

IP Security

Ip Security
Ip Security i Scandinavia AB, som företaget heter sedan 1 november, är i grunden det välkända Bevakning i Markaryd AB (Protecta) som grundades av Jerry Gladh och som efter det drevs av Jonas Blomkvist och hans fru Anna.

Jonas Blomkvist och Nikolai Berglund (bild) driver nu företaget och arbetar för att bli en aktör att räkna med på den stora säkerhets-marknaden.

IMG_2430De har många olika grenar i verksamheten. En ny gren de skapat är flygplatssäkerhet, en bransch som det nästan varit monopol i och därför välkomnas nya aktörer.

Ip Security har bland annat installerat Sveriges första body scanner och under EUs toppmöte i Göteborg hyrde de ut en bagagescanner som bland annat kontrollerade Sveriges stadsminister.

Ambitionen är att växa både i Sverige och i Europa och för två veckor sedan anställdes den första medarbetaren i Norge. De fortsätter att satsa även på bevakning som de är mest kända för här i Markaryd och där använda den teknik som finns tillgänglig för att komplettera den klassiska väktarbevakningen.

Brafab

Brafab
Efter Ip Security presenterades Brafab som är ett välkänt företag i Markaryd sedan 1970. Huvudkontoret ligger i Hishult och Brafab ingår numera i Benny Nilssons företagsgrupp Furninova.

Brafab är en av nordens största distributörer av trädgårdsmöbler och VD Johan Engström berättade om företagets historia, nutid och framtidsplaner. Brafab designar, utvecklar, marknadsför och lagerhåller produkterna som till största delen tillverkas i Asien.

VD brafab

Intressant är att Brafabs möbler inte går att köpa på nätet! En viktig del i deras koncept är nämligen att återförsäljare måste ha en fysisk butik där kunden kan få hjälp och information om t.ex. material, sitthöjd och reservdelar. Detta är en viktig aspekt för Brafab och ett sätt att säkerställa att kunden blir nöjd och får veta att det är bra produkter de köper.

Brafab satsar på att växa i Europa och just nu dubblar de sin försäljning i Tyskland varje år.

Nya företag i Tillväxt Markaryd
Två nya medlemsföretag presenterades Södra Århults Torv AB, ägarna Ingela och Pelle Bäfwer, och Smålands VVS-installationer AB, ägare Filip Asplund, hälsades välkomna.

”Ja, må dom leva!”
Det finns flera klassiska äldre företag i Markaryd och i år firar bl a Gerdmans 70 år och Klintebergs Färg och Golv AB 80 år.

Företagarna Markaryds har funnits ännu längre, den grundades för 100 år sedan av Per-Åke Hansson på H-trycks farfar. Detta uppmärksammades med blommor från styrelsen och Ulf Bellander till Företagarnas representant Bengt-Ove Johansson.

 IMG_2414

Nytt från c/o Markaryd
Johan Eklund från c/o Markaryd presenterade den senaste statistiken på övernattande gäster i Markaryd och  beskrev också en förändring av konceptet med nyhetsbrev. Johan visade även upp planerade aktiviteter med t.ex. fyra mindre marknader som kommer att hållas på Posttorget under 2018. För mer information besök www.markaryd.com

Tåg
Kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson informerade om läget för Halmstadsbanan. Trafikverkets utredning som riksdagen ska ta beslut om i början av nästa år är ännu inte spikad och Bengt m fl jobbar för att få in vissa tillägg som kommer gagna Markaryd. Samma sak gäller den nya underhållsverkstad för Öresundstågen som byggs i Hässleholm och beräknas vara färdig 2019. Ambitionen är då att bemanna tåg västerut.

Frukostmötets deltagare fick också frågan om man föredrar varannan timmestrafik som kan starta redan 2019 eller trafik en gång i timmen men med startdatum längre fram i tiden. Svarat från deltagarna blev att hellre tågtrafik 2019 även om det bara är varannan timme.

Skolsamarbete
Robert Grandén på Markaryds Skola berättade att den s k Markarydsmodellen blivit uppmärksammad som ett gott exempel av Skolverket. I Svenskt Näringslivs ranking blev Markaryd bäst i Sverige på skola/näringslivs samarbete.
Eleverna fortsätter att ge höga betyg på Prao, mycket tack vara att företagen tar sig tid och engagerar sig i eleverna för att de dem en värdefull Prao. Alla, 100% har fått ett avslutande samtal och tack!

Åtta UF-företag fanns på plats på frukostmötet och berättade om sina företag och produkter, något de även kommer att göra julskyltningen.
Lärarna Niklas Lindvall och Britt-Marie Ohlsson informerade om vad som ligger i framtiden för UF-företagen och passade på att tacka de som ställt upp som rådgivare för de olika UF-företagen.

Nytt från KCM är bland annat att det är öppet hus på den 7 december och alla välkomnades dit. KCM är också nu ett av få certifieringscentrum för kylteknik i landet.

Bostäder
Elijah Hamilton fortsätter att bygga och under våren påbörjas andra etappen på Björkbris som får 16 nya lägenheter vara av fyra redan är tecknade.

Anmärkningsvärt att 35% av de som flyttar in i Hamiltones fastigheter är inflyttare från andra kommuner, vilket visar att det finns en stor efterfrågan på bostäder. Detta är även något som Tillväxt Markaryds ägarföretag uttryckt tidigare för att de ska kunna rekrytera personal till företagen.

Scroll to Top