Frukostmöte 20 september 2018 Nobelutställningen

Ett intensivt och intressant frukostmöte med stor variation

Det var med stor spänning som 140 personer gick till frukostmöte den 20 september 2018 i fd Bröderna Gustafssons nyrenoverade lokaler. Att få se en Nobelutställning och höra om många nya företag och personer var kittlande.

Nobel Mot Nya Höjder i Markaryd

mot nya höjder

Efter en rundvandring i de mycket fina lokalerna som bland annat har en visning av Markaryds industrihistoria, berättade Christel Fritiofsson från NIBE om ”Nobel Mot Nya Höjder” som projektet heter.

– Det är ett unikt samarbete mellan Nobelmuseet, Nibe Industrier AB, Mot nya höjder och Markaryds kommun och vi är mycket stolta över att kunna presentera Markaryds alldeles egna Nobelutställning!

Utställningen visar elever och ungdomar hur nyfikenhet och en entreprenöriell anda kan ta dem hela vägen till ett Nobelpris. Tanken är att många skolelever i Kronobergs län ska komma på besök.

– Igår kom den första skolklassen på besök med mycket lyckat resultat, berättade Christel. Det var Lidhultselever som dels fick se Nobelutställningen och dels gjorde ett arbetsplatsbesök där eleverna på ett konkret sätt fick se en industri som på något vis använder sig av Nobelpristagarnas kunskaper.

c/o Markaryd

Madelene

Madeleine Larneby, projektledare på c/o Markaryd presenterade nuläget efter 640 dagars verksamhet med mottot ”Alla tillsammans”.

– Vi är med och organiserar alla skolbesök till Nobelutställningen som verkligen sätter Markaryd på kartan, sade Madeleine.

– Ett annat viktigt och aktuellt projekt är ”Markaryds Presentkort” som vi hoppas ska bli Årets Julklapp i Markaryd. De som köper kortet kan välja mellan närmare 40 företag på orten.

Digital marknadsföring

Strom mediaMartin
Tormansbygdssonen Martin Ström beskrev entusiastiskt sitt och hustrun Evelinas företag Strom Media AB med säte i Markaryd.

– Vi arbetar internationellt, bl a i USA, med digital marknadsföring som blir allt större för varje dag och nu gått om TV-reklam, sade Martin.

– Vi coachar företag som startar webkampanjer eller e-handel och vi hjälper även till att stärka varumärken.

 

Soluppvärmning – ett hett och aktuellt ämne

NIBE Fredrik_Backman

Fredrik Bäckman som är säljare på NIBE gav en passionerad och intressant beskrivning av de alltmer populära solvärmeanläggningarna.

– En anläggning har en livslängd på cirka 30 år och är en bra investering om man tänker miljösmart och framtidsinriktat, sade Fredrik som själv installerade solceller 2015.

Korta 2-minuterspresentationer

Därefter följde intressanta korta presentationer som verkligen gjorde besökarna påminda om variationen i Tillväxtbolagen.

 

Jonas Blomkvist, ägare till IP Security har många nya produkter och kommer bland annat mer och mer in på flygplatser. Ett exempel är att de nu bygger upp säkerhetslösningar för Sälens flygplats med t ex röntgenmaskiner.

 

VD Mikael Rietz på Ekamant, som fyller 90 år i år, bjöd in till nästa frukostmöte den 22 november.

 

Konecranes har ny VD efter Lars Fredin. Andreas Falk presenterade sig – uppväxt i Ljungby och på Konecranes sedan 7 år.

 

Chris Nilsson som är ny platschef på Ekebacken Hotell & konferens presenterade sig och informerade bl a om gåsmiddagar och julbord på Ekebacken.

 

Sedan i somras finns två padelbanor vid bowlinghallen. Joakim Back som är ansvarig för Padel i Markaryd beskrev anläggningen och padelsporten.

Paddel

Kommunpolis Örjan Edström presenterade sig och närområdets polisorganisation.

Polis

Tåg på Markarydsbanan
Bengt Germundsson och Benny Torstensson beskrev nuläget i den mycket tröga starten av Markarydsbanan där Hallandspolitikerna och i synnerhet de från Halmstad och Region Halland visar mycket ljumt intresse för tågstart i närtid.

Skolsamarbete
Handledaren Niklas Lindvall och cirka 20 elever i aktuella UF-företag gav en intressant och fin information inför starten av företagen som nu sätter igång. Bland annat är det en rådgivarträff den 4 oktober.
Utbildningschef Lars-Ola Olsson presenterade nya medarbetare.

IMG_9320

Nästa Frukostmöte den 22 november
Ordförande Ulf Bellander tackade alla inblandade personer och företag för en fin insats på frukostmötet.

Scroll to Top