Frukostmöte 22 november Ekamant

26/11/2018

frukostmöte 3_crIMG_9937
Ett givande frukostmöte på Ekamant med stort & smått

Tillväxt Markaryds frukostmöten fortsätter att vara populära och 140 personer samlades den 22 november på Ekamants anläggning i Markaryd.

VD Mikael Rietz, Jonas Paulsson och Richard Dalberg hälsade välkommen in till Ekamants nya fina reception.
frukostmöte ekamant_logo
Ekamant har långa anor och har nyss firat 90 år i slippappersbranschen. Efter att länge varit ägda av familjen Marköö i Markaryd, ägs företaget idag av personer från USA, Italien och Frankrike. Familjen Marköö har dock fortfarande kvar en mindre andel.

Vid rundvandringen i de stora produktionslokalerna slogs man av den stora kunskap och yrkesprofessionalism som finns. Det är enorma mängder slippapper som produceras, 10 miljoner kvm årligen som sedan konverteras (”klipps ned”) vid de utländska dotterbolagen och i anläggningen i Strömsnäsbruk.

IMG_9930

– Vi exporterar mer än 95% och har kunder över hela världen, sa Mikael Rietz. De största marknaderna är Indonesien, Kina och Tyskland samt US och Italien där våra ägare är distributörer.
Ekamant har dotterbolag i Tyskland, Polen, Estland, Ryssland, Kina, Brasilien, Estland och Indonesien samt även Joint Venture i Sydafrika.

Antalet anställda är ca 100 i Markaryd och Strömsnäsbruk och totalt 550 i hela koncernen med en omsättning på ca 460 mkr.

– Vi har massor av idéer för framtiden både vad gäller produktutveckling och expansion i allmänhet och har nyss presenterat vår slogan ”Ekamant – when perfection matters” som vi tycker beskriver oss väl.

– Satsningen på vår nya välkomnande reception och kontor känns mycket bra och extra kul är det att så många lokala entreprenörer varit med i renoveringen, sa Mikael Rietz.

 

Många mindre företag är viktiga

Bengt-Göran Söderlind presenterade tre litet mindre företag och informerade också om betydelsen av alla små företag.

– I Markaryd finns det massor av små företag som sammanlagt sysselsätter imponerande 2.200 personer.

frukostmöte 2_cr
Bild: mb photo

Bengt-Göran presenterade tre företag och intervjuade fr v Benny Torstensson, Magdalena Bäckman och Alexander Levin.

frukostmöte mjäryd png
frukostmöte 1

Mjäryds Elmontage är ett väl inarbetat företag som drivs av Frank och Gunnel Eklund sedan 1988.

– Vi är idag 8 anställda och har en väldigt bred kundkrets, allt från privatpersoner till stora industrier, berättade Alexander Levin som varit på Mjäryds några år.

– Det som gör jobbet extra kul är den stora variationen och att vi är med både som installatör men även att vi är med och löser problem och kommer med nya idéer.

frukostmöte mb
frukostmöte 7
mb photo är Magdalena Bäckmans företag som fotograferar det mesta. Det kan vara bröllop, barnbilder, företagspresentationer och mycket annat.

– Det är underbart att få arbeta professionellt med sin hobby, säger Magdalena. Jag har breddat mig något de senaste åren och arbetar nu även med hemsidor till företag.

Markaryds Musik AB är helt nystartat och kommer att syssla med musik i olika former.

– Musikhuset på Drottninggatan står färdigt till våren och kommer att ge möjlighet till många musikaliska inslag, berättade grundaren Benny Torstensson.

– Markaryds musikskola kommer äntligen att få ändamålsenliga lokaler, det blir även en konserthall för cirka 200 personer samt någon form av museum kring Markaryds musikliv.

 

Korta 2-minuterspresentationer
Därefter följde intressanta korta presentationer som återigen gjorde besökarna påminda om variationen i Tillväxtbolagen.

Magnus Modalen presenterade sin företagsgrupp som finns i de gamla brukslokalerna i Strömsnäsbruk. Det är dels övertagandet av Eltete som nu heter Strömsnäs Förpackning med Perica Presljic som ansvarig och dels logistikcentret med Morgan Gustafsson. Störromstillverkningen i AROS är i full gång. Bilden fr v Perica, Magnus och Morgan.

Markaryds Padel Center håller på att byggas vid norra infarten till Markaryd vid E4:an. Kim Frank berättade att det blir start i februari med tre banor och att det finns möjlighet till kundevents, friskvård etc.

Det blir Öppet Hus på KCM den 6 december då gymnasieskolan visar upp verksamheten för intresserade.

frukostmöte 5frukostmöte 6

Det anrika Lindvalls Chark som funnits i drygt 90 år har ny VD. Det är Sara Lindvall som blir fjärde generationen Lindvall vid rodret. Sara har arbetat i 20 år på företaget, de senaste 10 som ekonomichef.

Pernilla Brandts företag Inredningslust har många Markarydsföretag som kunder. Pernilla är en av de många lokala entreprenörerna som sett till att Ekamant har fått en ny fin reception och snygg kontorsmiljö.

c/o Markaryd
Madelene Larneby informerade om c/o Markaryd – året som gått och tankar om framtiden. För tillfället är mycket fokus på Markaryds presentkort som fått en flygande start men som många fler kan använda, kanske som julklapp till anställda.

– Arbetet med Magasinet 2019 har påbörjats och företag som vill vara med och annonsera är välkomna att höra av sig, berättade Madelene. Vi tar också gärna emot tips på intressanta profiler eller händelser som skulle kunna bli en läsvärd artikel.

Bostäder
Lennart Hägelmark från kommunen informerade om att det finns många lediga tomter, bl a på det attraktiva området öster om Jetesjön.
Elijha Hamilton informerade om att Hamiltone planerar ett nytt område i västra Markaryd vid Nygatan. Han berättade också att 30% av de som köpt bostäder i Markaryd har varit inflyttare.
Johanna Eliasson från Viktoria Park berättade om deras fortsatta renoveringsarbete och att dom har kontor lediga för uthyrning.

UF-företag
Fem unga kvinnor som har UF-företaget Hemmaknäcke UF gjorde ett bejublat framträdande med sin entusiasm, passion och oräddhet. I Ekamants reception ställde ytterligare fem UF-företag ut.

IMG_9959

Ordförande Ulf Bellander tackade alla inblandade personer och företag för en fin insats på frukostmötet och för ett gott 2018.

 

© Tillväxt Markaryd AB