Frukostmöte 26 maj Vårmarknadstältet

Spänningen var stor – kan man ha ett Frukostmöte i ett tält på Markaryds Vårmarknad?

Jo, det gick alldeles utmärkt. Drygt 100 personer kom till tältet på Posttorget en solig majmorgon. Som alltid, en god inledning med kaffe o frallor från Rasta innan det fullspäckade programmet drog igång. Den här gången var det relativt nystartade företaget IRIS värd, med sin butik i grannskapet. Ett företag som drivs av viljan att hjälpa till i samhället med ett stort hjärta.

Natalie Takvam gav en bakgrund till IRIS, som troligen är Markaryds första sociala företag.
– Vi vet att många barn inte mår så bra och vill gärna göra en insats för dem med samtalsstöd, föräldrakontakter etc. I anslutning till IRIS finns butiken Kungsgatan 30 som tacksamt tar emot vintagekläder som vi sedan kan sälja i butiken där vinsten går tillbaka till IRIS. I huset har vi även ett mysigt café som serverar hembakat.

I styrelsen sitter Jenny Lif som är ekonomiansvarig och ska försöka få ihop siffrorna i ett företag där behandlingen är gratis. – På sikt kommer vi att behöva sponsorer eftersom löner till medarbetare ska betalas ut samtidigt som vi inte tar betalt för ungdomarna som får hjälp.

Saskia Heider, som är läkare till vardags i Markaryd är en av de professionella medarbetarna och tycker att IRIS är ett fint komplement till befintlig sjukvård o socialtjänst. Martin Jacobsson är ordförande i IRIS styrelse och han känner att IRIS kan hjälpa till i lokalsamhället, både för privatpersoner och näringsliv.

Som vanligt blandade Frukostmötet stora och små företag och efter IRIS presenterade Per Hanson, fastighetsansvarig på NIBE, nuläget för NIBEs alla pågående byggnationer.
– Som alla säkert sett så byggs det på många håll och den stora fabriken där det ska produceras värmepumpar, är startklar i höst. Liknande plan är det för Innovationsbyggnaden där utvecklingspersonalen får nya lokaler och labb framåt hösten.
– Därefter kommer Visitors Center kring årsskiftet där NIBE kan ta emot sina kunder från hela världen med produktvisning och utbildning.
– Under 2024 är även en fabrik för rostfria varmvattenberedare klar, berättade Per Hanson.

En naturlig övergång i programmet var att Siv Moode fastighets- och byggnadschef på kommunen presenterade sig. – Det är en underbar expansion i Markaryd och vi jobbar för fullt med nya detaljplaner och även för områden med nya bostäder, berättade Siv Moode, som tidigare hade samma uppgift i Hylte kommun.

Daniel Olsson presenterade sitt företag Markaryds Hylstillverkning, MHT, som är ett nytt medlemsföretag i Tillväxt Markaryd. – Vi är ganska nystartade och tar det litet försiktigt inledningsvis. Jag har kvar mitt jobb på Purmo/MMA och jobbar på kvällar och nätter med MHT, berättade Daniel.

– Jag har alltid haft en dröm eller tanke att starta ett eget företag och det här med pappershylsor tror jag mycket på. Vi har en lokal i fd Bruket i Timsfors.

Frånkommunens avdelning för arbetsmarknad och integration kom Daniele Linares, Josefin Petersson och Hanna Jonsson.
– Markaryd har för tillfället de lägsta arbetslöshetssiffrorna på många år men vi vill ändå minska de ännu mer och få ut fler i jobb.
Ett sätt är att arrangera en utbildnings- och kompetensmässa den 26 september där näringsliv och arbetssökande kan träffas. Om man söker efter personal så kan man gå in på QR–koden för att läsa på mer.

I dagarna har ju även ett studiemedelsbedrägeri i Markaryd fått stor uppmärksamhet och Daniel Linares redde ut begreppen. – Det var en anställd som såg till att många personer anmäldes som deltagare i olika utbildningar utan att deltaga men ändå fick ut hela 14 Mkr i CSN-ersättning. Det blir rättegång inom kort och personen som var ansvarig arbetar inte längre på kommunen, berättade Daniel.

John Karlsson, näringslivschef på Markaryds Kommun och ordförande i c/o Markaryd informerade om satsningar inför en trolig positiv turistsommar i Markaryd.
John kommenterade också den nationella Näringslivsmätningen där Markaryd fortsätter att vara topp 10, tack vare det fina samarbetet mellan kommunen och näringslivet.

Fredrik Karlsson på Almi informerade om olika utbildningssatsningar.

Morgan Vidigsson är också ny medlem i Tillväxt Markaryd med Vidigssons Skogsavverkning.
Företaget har 9 anställda och arbetar inom ett stort område.
– Vi finns på många ställen, bl a österut mot Olofström, Osby och givetvis runt Markaryd, säger Morgan. Vi fäller ca 90.000 kubik om året.
Morgan är från den entreprenörstäta Vidigsson-släkten.
– Jag hade inget val, det var bara att starta ett eget företag, säger Morgan skrattande. Men jag trivs jättebra med det även om det är ganska stora ekonomiska åtaganden med skotare och skördare som kan kosta uppåt 4-5 miljoner kr.
– Att bli medlem i Tillväxt Markaryd känns bra och är ett sätt att komma ut ur skogen och umgås med andra människor, sade Morgan med ett leende.

Maria Berglund, verksamhetsledare på Vetenskapshuset berättade om den succéartade Guldkvällen den 1 april. Då var det prisutdelningar till företag i olika kategorier, middag, underhållning och fest på Vetenskapshuset. Arrangörer var Tillväxt Markaryd, Företagarna, c/o Markaryd, Markaryds kommun och Vetenskapshuset. Maria informerade också om att Nobelmuseet just i dagarna får en ny kostym.

Frukostmötet avslutades med sedvanliga ”2-minutare”:
– Tillväxts årsstämma är den 19 juni på Smålandet.

– Ulf Andersson från Rasta berättade dels om fina framgångar för Sunnerbo Dams fotbollslag och dels om hjärtstartare som nu finns på Rasta. Ulf uppmanade alla deltagare att ladda ner appen för hjärtstartare så får man en god överblick på alla hjärtstartare som finns i kommunen.

– Johan Göransson från Strömsnäsbruk berättade om en satsning för ungdomar som kallas för ”Aktiviteter för alla”.

– Olivia Fritiofsson som är med i den nya arrangörsstaben av Vårmarknaden informerade om programmet under helgen.

Ordföranden Benny Torstensson avslutade ett intressant Frukostmöte som var fulladdat med de mest skilda ämnen, med ett stort tack till IRIS och alla inblandade.

Scroll to Top