Frukostmöte 27 april 2018 Gerdmans

Välbesökt frukostmöte fick en givande blandning

 IMG_4598

När cirka 140 personer gick hem från Tillväxt Markaryds frukostmöte i april 2018 på Gerdmans kände man nog att det var en mycket givande blandning av information, tankeväckande idéer och entreprenörsanda – precis så som ett Frukostmöte ska vara.

 IMG_4616

Gerdmans VD Anders Magnusson inledde med en information kring hur 90-åriga Gerdmans i högsta grad är ett levande och framtidsinriktat företag.
Företaget säljer som bekant utrustning till arbetsplatser inom kontor, lager och industri och Anders berättade om digitaliseringen som är en aktuell fråga för företaget.

–          Vi säljer nu för första gången mer än 50% via digitala kanaler, främst via webben. Detta kräver ett arbetssätt som skiljer sig en aning från det traditionella.

–          När vi digitaliserades såg vi till att medarbetarna är involverade och att hela organisationen och företagskulturen präglas av detta. Allt för att kundupplevelsen ska bli optimal.

Anders nämnde ett Youtubeklipp som man lagt ut och fått 46 000 besökare på en vecka, som ett exempel på den annorlunda marknadsföringsstrategin.

Eftersom många företag slåss om kompetenta medarbetare inom digitaliseringsområdet så är det svårt att locka tillräckligt många till Gerdmans och Markaryd och Anders efterlyste en gemensam satsning på detta.

  IMG_4599 - Copy

Många mindre företag med stora möjligheter

Vid detta frukostmöte var fokus bl a på de litet mindre Tillväxtföretagen och Bengt-Göran Söderlind guidade publiken genom fem företag.

marntell

Marntells Maskinuthyrning

Ägaren Bo Marntell drog ned många skrattsalvor med sina underbara historier.
Hans motto ”Ju krångligare ju roligare” säger nog en hel del om hans förmåga att även klara av svåra uppdrag. De vanligaste är annars maskinuthyrning och grävning.

Marntells har en stor maskinpark, allt från en ny Portofill till en gammal maskin från 1937.

Att inget är omöjligt visades bl a med en film där Bo Marntell drar en vattenskidåkare med sin traktor!

 backmans-bilar

Bäckmans Bilar

1953 sålde Sune Bäckman den första bilen i Hannabad och sedan dess har bilintresserade vallfärdat till Bäckmans Bilar i den lilla byn väster om Markaryd.
Sonen Mathias Bäckman som nu äger företaget tillsammans med sin fru, berättar om alla folkvagnsbubblor och SAAB som har sålts genom årens lopp.

–          Vi är litet unika i bilbranschen. Vi ligger ute på landet utan fina visningshallar men i gengäld kan vi ligga bra till prismässigt och samtidigt ge en fin naturupplevelse när man funderar på bilköp, berättar Mathias.

–          Digitaliseringen är också viktig för oss och när vi nu har fiberanslutning är det mycket mer lättjobbat. Jag vill också betona det fina samarbetet som vi har med andra Tillväxtbolag – Ditec och Göingebil för att nämna några.

 smålands vvs

Smålands VVS

Filip Asplund, som äger Smålands VVS, arbetar tillsammans med två anställda och har många kunder i Markarydsområdet, bl a Hamiltones nya fastigheter.

–          Jag gick VVS-programmet på gymnasiet och trivs utmärkt med yrket. Ganska tidigt bestämde jag mig också för att starta eget och nu expanderar vi kraftigt i och med den nybyggda fastigheten på Åmot 3:3.

Smålands VVS som omsätter 8,7 mkr, växer även inom kylområdet och planerar att anställa mer personal.

 sakerhetstjanst

Säkerhetstjänst

1997 startade Glenn Hjalmarsson Säkerhetstjänst, ett expansivt företag som arbetar med lås och nycklar, men även med dörrautomatik, larm etc.

Företaget har 4 anställda, omsätter cirka 7 mkr och verkar inom ett område på 5 mil runt Markaryd.

När Glenn inte jobbar med företaget är han en hängiven jägare. Han har jagat björn, älg och rådjur men även blivit jagad själv – av vildsvin!

handelsbanken

Handelsbanken

När man pratar om mindre företag så kan man ju knappast hänföra Handelsbanken till dessa med sina 12 000 anställda.

Däremot är Markarydskontoret ganska litet med fyra anställda, dock med närmare 80 års anställning tillsammans – snacka om rutin!

Det berättar Maria Larsson som nu varit chef i 10 år. Man har ungefär hälften av verksamheten inom företagssektorn och hälften inom privatkundssegmentet.

Nya företag i Tillväxt Markaryd
Tre nya medlemsföretag presenterades – Södra Århults Torv AB, Musik i Tagaborg.

Nytt från c/o Markaryd
Jörgen Svensson som är ordförande i c/o Markaryd beskrev verksamheten och meddelade att man nu arbetar mer fokuserat på olika projekt.
Destinationsutvecklaren Johan Eklund har slutat och istället kommer Madelene Larneby att arbeta med projektledning i viss omfattning.
Aktuella projekt är en Familjevoucher med utflyktsmål, Nobelutställning i Markaryd, Presentkort mm.

Tåg
Kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson informerade om att läget för Markarydsbanan är ovisst med politiker i Halland som fortsatta bromsklossar.
Benny Torstensson från Tillväxts styrelse meddelade att en skrivelse till samtliga 190 politiker i Laholm, Halmstad och Region Halland nyligen skickats, där Tillväxt undrar över respektive partis hållning vad gäller Markarydsbanans start. Allt för att få partierna att stå upp för snar start. Med hälsning från 180 Tillväxtföretag m fl med närmare 3000 anställda

Kommunnytt

IMG_4612 - Copy

 Elisabeth Fock är relativt nyanställd förvaltningschef för Arbetsmarknad och integration inom kommunen och hon informerade om sitt arbete. Fokus är på utbildning och att få personer i arbete och Elisabeth betonade vikten av samarbete med näringslivet.

John Karlsson är också nyanställd och arbetar som chef för Miljö & Bygg. John beskrev sin bakgrund och såg fram emot ett fint samarbete. Han meddelade också att man nyligen anställt ytterligare en bygglovshanterare för att snabba på bygglovsärenden.

Skolsamarbete
Lärarna Niklas Lindvall och Britt-Marie Ohlsson har blivit valda till Årets arbetslag i Kronoberg inom UF-företagsverksamheten, vilket presenterades av Viktoria Ingolf, UF Kronoberg. Många UF-företag har startats och vid frukostmötet deltog 6 st som visade och sålde sina produkter.

Robert Grandén på Markaryds Skola berättade att Praoverksamheten fungerar väl och betonade och välkomnade till elevernas presentationer, Markaryds skola 15/4 kl 8-10 och Strömsnässkola 16/5 kl 10-12. Nästa år kommer antalet elever att öka ganska kraftigt.

Bostäder
Elijah Hamilton fortsätter att bygga nya lägenheter och inom kort har totalt 90 lägenheter producerats i Markaryds centrum. Nya projekt är på gång på Hansens Backar och Strömsnäsbruk.

Johanna Eliasson, från Viktoria Park, som har 750 lägenheter i Markaryd bjöd in till visningslägenhet. Många av deras lägenheter renoveras med nya toaletter, kök, golv etc.

Ordförande Ulf Bellander informerade om att Tillväxt Markaryds årsmöte blir den 24 maj på Tagaborg. Han tackade också alla inblandade personer och företag för en fin insats på frukostmötet.

 

Scroll to Top