Frukostmöte 190404 Smålandet

Ett intensivt och soligt frukostmöte på Smålandet

En solig morgon i början av april samlades över 150 personer på älgsafarit Smålandet i deras nybyggda restaurang ”Älgtornet” och fick lyssna på några företagspresentationer till att börja med.

Smålandet hoppas på 75 000 besökare

Ägaren Karl-Åke Karlsson berättade att Smålandet öppnade 2004 i liten skala och har sedan dess utvecklats mycket. Idag arbetar stora delar av familjen i företaget och ansvarar för olika delar. Under 2018 hade man hela 66 000 besökare och hoppas i år att nå 75 000!
Karl-Åke berättade många härliga anekdoter från olika besök som han upplevt genom åren och publiken skrattade gott.

 

Gustafssons Allfrakt kör det mesta

Conny Gustavsson på Gustafssons Allfrakt berättade sitt företags historia och den senaste utvecklingen. Under åren har de kört det mesta från kött, stora glaspyramider som pryder Högakustenbron till att hantera stora mängder gods åt Jem & Fix centrallager.

Furninova ett miljardföretag

Benny Nilsson som är ägare till möbelföretaget Furninova och flera dotterbolag berättade om sin fantastiska resa.

–          Jag började som anställd på Bröderna Gustafsson och lärde mig grunderna, berättade Benny. Idag har företagen 1 000 anställda och omsätter över en miljard kr.

Benny är en sann entreprenör som verkligen brinner för det han sysslar med. Han berättade kort var de olika dotterbolagen har för verksamhet och hur det gick till när han lite oväntat köpte Brafab.

–          Min senaste bolagsinvestering, som också passar med mina fritidsintressen, har faktisk inget med möbler att göra utan är i skidåkningsbranschen.

Korta 2-minuterspresentationer
Därefter följde en mängd korta presentationer som visade deltagarna hur mycket som händer hos våra Tillväxtbolag.

Nya ägare i Tillväxt Markaryd AB presenterade sig. Arbetslivspartner Företagshälsa informerade om sin nystartade verksamhet i Markaryd och slängde även ut en förfrågan om lokal då det letar efter något eget att etablera sig i och fick napp om direkt.
Därefter var det Daniel Perssons, som driver Kronan & Klaven, tur att berätta om sin verksamhet. Efter att i flera år ha satsat mest på delen av verksamheten som ligger i Stockholm vänder nu Daniel fokus mot Markaryd och berättade vad hans företag kan erbjuda och hjälpa andra företag med inom ekonomi.

David Sebek som är ny VD på Smurfit Kappa Lagamill AB var hedrad att bli utsedd till VD på ett så anrikt företag som funnits i bygden länge. De har kunder världen över men trots många år på orten har de inte en enda kund i Markaryd!

–          Detta hoppas vi snart kunna ändra på och kommer därför ta mycket nya kontakter och visa att papper är ett mycket anpassningsbart framtidsmaterial, vilket känns högaktuellt i dagens ”plastbantarsamhälle”, sade David Sebek.

En stor nyhet var Hamiltones presentation av en storsatsning på en grön företagspark vid Södra Misterhult.

–          Vi har förvärvat 80 000 kvm och hoppas att tillsammans med andra företag och i egen regi, kunna bygga en företagspark med människan i fokus, berättade Elijah Hamilton inspirerande.

–          Visionen är att inte ska vara stora grus- och asfaltsplaner utan mer vatten och grönska och vi hoppas att många vill vara en del av projektet.

Som en uppföljning från förra frukostmötet på Ekamant berättade VD Mikael Rietz att det nu har tagits ett beslut om att investera och bygga både om och ut lokalerna för att få en bättre och även miljövänligare produktion som bättre passar deras verksamhet idag.

Pernilla Brandt på Inredningslust fick möjlighet att berätta om sin upplevelse av att vara med i SVT’s Husdrömmar. De flesta av deltagarna hade nog redan sett programmet men när Pernilla berättade att det låg bakom över 50 timmar inspelning förstår man vilken stor produktion detta är.

Malin Adler som skött administrationen åt Tillväxt i nästan 10 år presenterade sin kollega Lina Åsén, född och uppvuxen i Markaryd, som skall ta över nu när Malin går på föräldraledighet.

Snart är det dags för Markaryds IF att fylla 95 år.

–          Vi kommer fira med ett fullspäckat program den 15 juni med bland annat ett derby mot Älmhults IF i en så kallad ”1 kr match”, där publiken går in gratis tack vare att näringslivet skänker en valfri peng per åskådare, berättade ordförande Ulf Andersson.

Kommunnytt

Bengt Germundsson berättade bl a om kommunens satsningar i norr där servicelägenheter nu byggs ihop med Victoria park, vårdcentralen rustas upp och en familjecentral kommer att öppna till hösten. Även ett servicekontor till kommunen kommer att öppnas i Strömsnäsbruk. Projektet med att bygga nya förskolor i kommunen har nu börjat ta fart och en arkitekt har anlitats, först ut är Strömsnäsbruk och förhoppningen är att öppna HT 2021.

Elisabeth Fock presenterade hur Markaryd ligger till vad gäller arbetslöshet och vad kommunen valt att fokusera på inom detta.

–          Vi har ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen och trots hot om nedläggning är jag är inte orolig för fortsatt samarbete, sade Elisabeth. Jag uppmanar företagen att se över vad de kan göra för att hjälpa de långtidsarbetslösa.

När det gäller industrimark och nyetableringar har kommunen flera tomter att erbjuda. Bengt-Göran Söderlind informerade om vilka planer och möjligheter som finns.

c/o Markaryd

En ny styrelse har valts bestående av ordförande Bengt-Göran Söderlind (Markaryds kommun), ledamöter Örjan Persson (Motorcentrum) och som tidigare Christel Fritiofsson (Markaryds Destinationsutveckling). Som suppleanter sitter Sara Lindvall (Lindvalls Chark) och Daniel Frank (Markaryds kommun) och som tidigare Christian Nilsson (Ica Kvantum). Dessutom är Daniel Ilic (Johanson Design) adjungerad i styrelsen. 

Madelene Larneby berättade om de stora framgångarna c/o Markaryd haft med Markaryds presentkort trots den korta tiden sedan lanseringen. Hittills har 1 200 presentkort sålts och många har redan använts. Magasinet som släpps för 2019 är nästintill fulltecknat och vi ser alla fram emot årets upplaga.

Skolsamarbete

UF företaget Hemma Knäcke tog en fin andra placering på UF-mässan i Älmhult för bästa monter och för detta fick de en stor applåd av deltagarna.

Snart är det dags för årets 8:de klassare i både Markaryd och Strömsnäs att ge sig ut på Prao och i år är det rekordmånga elever från Markaryds skola som behöver en praoplats . Tillsammans med Tillväxtföretagen, kommunen och övriga företag har Robert Grandén lyckats få fram platser till alla elever vilket han tackade djupt för. Tillväxtföretagen ökade antal platser från 30 till 40 st. Totalt står näringslivet för 60% av platserna som behövdes, vilket är smått fantastiskt.

Ordförande Ulf Bellander tackade alla inblandade personer och företag för en fin insats på frukostmötet och bjöd in Tillväxtföretagen till bolagstämman den 23 maj.

Scroll to Top