Frukostmöte 5 oktober Vetenskapshuset

Frukostmöte Vetenskapshuset.

Äntligen! Den 5 oktober var det åter dags för ett livs levande Frukostmöte igen efter pandemin. Drygt 100 medlemmar och gäster samlades  på Vetenskapshuset och började morgonen med god fika från Rasta. Sedan väntade ett digert program som spände över många intressanta ämnen.

Lina Simonsson och Lotta Hauksson, projektledare på Vetenskapshuset, inledde med en guidning i huset och visade Nobelutställningen och Energiutställningen.

De informerade också om alla möjligheter som företag har vid Mötesplatsen – utbildningar, möten, kick off, teamsmöten mm.

Ett nytt stort huvudkontor för Stommen AB kommer att byggas utmed E4an.
– Stommen är moderbolag till bl.a. de välkända och marknadsledande företagen Brafab och Furninova och om alla planer håller startar bygget 2022, berättade Sanna Nilsson och Pontus Larsson. Det innebär att vi bland annat flyttar kontoren från Norra Össjö och Bjärnum till Markaryd.

Efter en lång karriär har kemisten Billy Södervall öppnat ”Billys labb” på Vetenskapshuset.
– Jag har märkt under de senaste åren att Sverige har tappat i konkurrenskraft genom minskat teknikkunnande framför allt inom kemiområdet, sa Billy som under årens lopp varit lärare, kemiansvarig på NIBE och många år på börsnoterade Bactiguard.
– Labbet som vi öppnat nu är nog det modernaste jag varit med om och det känns fantastiskt att kunna erbjuda skolelever intressanta experiment för att få dem intresserade av kemi och naturvetenskap.

En mycket intressant och annorlunda affärsidé är Reality Park som Daniel Lundqvist byggt upp på Kungsgatan i fd Nilssons El’s lokaler.
– I Reality Park kan man ha företagsarrangemang, barnkalas och mycket annat, berättade Daniel.
– Det är en äventyrspark med Virtual Reality (VR) som är en datorsimulerad verklighet som man kan uppleva genom att ha på sig ett så kallat VR-headset.
Man kan då spela olika VR-spel, se VR-filmer och besöka olika platser i världen och i universum som gjorts om till VR.

Därefter bytte Frukostmötet ämne till slippapper och Ekamant.
VD Mikael Rietz berättade om det anrika företaget som har en omfattande export till bl a Indonesien och Tyskland.
– Vi har haft en mycket god orderingång under pandemin. En följd har ju också blivit att resandet i tjänsten förändrats radikalt, berättade Mikael. Det har blivit många Teamsmöten och en hel del av detta kommer nog att fortsätta även efter pandemin.

Kommunalrådet Bengt Germundsson och näringslivschefen John Karlsson från Markaryds kommun berättade om framtidsplaner.

– Det är lätt att vara kommunföreträdare i Markaryd nu. Näringslivet blomstrar och vi gör allt för att stötta upp så mycket vi kan, sa Bengt G. Vi har glädjande höga siffror på Näringslivsrankingen där Markaryd fortsätter att ligga högt.

Ett omfattande arbete ligger också bakom projektering av nya industriområden.
– Dels håller vi på med ett utmed E4-an norr om Tryckta och dels ett i Åmot, informerade John Karlsson om.

Det handlade mycket om expansion när NIBEs VD Gerteric Lindquist berättade om planerna för NIBE i Markaryd.
– Vi är inne i en mycket god konjunktur med stor efterfrågan på framför allt värmepumpar, sa Gerteric.
Detta medför omfattande nybyggnadsplaner för att möta efterfrågan. Bland annat ska ett nytt Marknadscenter byggas på nuvarande tomt, ett Innovationscenter byggs på fd Trädgårdstjänst/Bactiguards tomt och en ny värmepumpsfabrik projekteras på fd Bilspeditionstomten.

Polis Anders Buene har varit kommunpolis i Markaryd i två år och informerade på ett fint sätt om sitt arbete.
– Vi arbetar ständigt på att följa upp olika mätningar om trygghet, antal brott etc. För något år sedan hade vi många inbrott på södra industriområdet, men med olika insatser har vi nu fått bukt på det.

Narkotika är ett stort problem och snart har redan förra årets siffror om anmälda narkotikabrott överträffats.

– Vi försöker arbeta förebyggande bland ungdomar men behöver hjälp av alla invånare.

Rachel Törnell, skolchef i Markaryd sedan ett år tillbaka trivs ypperligt i Markaryd. – Jag är imponerad över entusiasmen och engagemanget i Markaryd. Vi har redan haft alla lärare på besök i Vetenskapshuset och jag är övertygad om att det leder till många nya träffar.

Från Ljungby och Campus Ljungby kom Jan Hagfoss och han informerade om alla utbildningsmöjligheter som finns där.

Frukostmötet avslutades med klassiska ”tvåminutare”.

Ulf Andersson på Rasta informerade om olyckan med bilen som körde in i Rasta.

Ulf är också engagerad ledare i det nybildade fotbollslaget Sunnerbo Dam och berättade om detta.

Scroll to Top