Frukostmöte Gräddhyllan Lantcafé 21 april 2016

Mycket välbesökt frukostmöte på Gräddhyllan

frukostmöte 9_cr

I strålande aprilväder samlades 125 personer till Frukostmötet på Gräddhyllan i Ryd. Temat för dagen var marknadsföring och destinationsutveckling av Markaryd och som vanligt inleddes mötet med företagspresentationer. Först ut var Rune Lindgren, ägare till Gräddhyllans Lantcafé, som berättade företagets historia med ursprunget från en gård från 1870-talet med ett mycket naturskönt läge vid Lagan och som café sedan 2008. Gräddhyllan har utvecklats starkt och har nu närmare 30 000 besökare om året. Specialiteten är gott kaffe, hembakade kakor och bakverk, smörrebröd, pajer och lättare luncher med säsongens råvaror. Sedan några år finns också en större lokal som kan ta emot 150 personer och används vid bröllop, begravningar, företagsevent etc.

Rune beskrev affärsidén ungefär så här: – I underbar lantmiljö använder vi oss av naturliga råvaror och bakar allt på smör, grädde och mycket kärlek.

frukostmöte 3_cr

Därefter presenterade Svend Jespersen sitt Stockhultsgårdens Tebod som han och hustrun Karin köpte 2004. Stockhultsgården är ytterligare en Markarydspärla mitt ute i skogen och räknar in omkring 30 000 besökare årligen.

Besökarna lockas av miljön, naturen, stillheten och att få känna doften och passionen av the, munkar, scones eller den danska specialiteten fläskesteg. Sedan ett par år erbjuds även Bred&Breakfast.

frukostmöte 4_cr
Den tredje företagspresentationen, Eltete från Strömsnäsbruk, är i en helt annan bransch, nämligen förpackningsmaterial och främst olika pappersprodukter.

Reine Karlsson, Country manager, presenterade företaget som ingår i den stora finska koncernen Eltete Group med försäljning och produktion i många länder i de flesta världsdelar.

Eltete som har ett 15-tal anställda i Strömsnäsbruk, har nyligen gjort en mångmiljoninvestering vilken är under installation med produktionsstart till hösten.

frukostmöte 6_cr

Efter kortare presentationer av Joakim Persson, ny rektor Markaryds skola, Anders Magnusson ny VD på Gerdmans, Paul Bol ny chef på Smurfit och Evelina Jahnsén, ny kommunikatör på Markaryds kommun, var det dags för destinationsprojektet.

Destination och c/o Markaryd

co Markaryd

Marknadsföring av Markaryd ligger högt på listan över Tillväxt Markaryds prioriteringar och därför var det mycket intressant att höra om projektet ”c/o Markaryd”.

Bengt-Göran Söderlind gav kommunens syn och berättade bland annat att turistbyrån kommer att flytta till det nya Stationshuset och därmed vara öppen året om.

Jonas Nilsson, VD på Ekebacken Hotell & Konferens, ingår i projektgruppen och beskrev hur arbetet med att göra Markaryd till en attraktiv destination kommer att gå till.

En del i detta är ett magasin, också med namnet ”c/o Markaryd”, som ska komma ut årligen med Pernilla Brandt Englund och Magdalena Bäckman som producenter och eldsjälar. Magasinet innehåller smakfullt illustrerade utflyktsmål, företags-presentationer och annat intressant från Markaryd.

Något av en knutpunkt i projektet är det nya Stationshuset och Christel Fritiofsson berättade om tankarna kring detta när det står färdigt till vintern.

Åsa Balkhed, ordförande i Köpmannaföreningen lovordade initiativet och var övertygad om att detta kommer att sätta Markaryd på kartan ännu mer.

frukostmöte 7_cr

Lars Fredin och Benny Torstensson från Tillväxt styrelse summerade projektet som styrelsen stödjer fullt ut och även kommer att satsa finansiellt i. Detaljer kring detta avgörs mer i detalj vid årsstämman den 19 maj.

Som avslutning på frukostmötet presenterade Monica Bergqvist, lärare på KCM, ett framgångsrikt UF-företag som heter Vi kan Handla. På bilden syns Oliwer Nilsson, Viktor Eriksson och Filip Quist. De vann en UF tävling i Ljungby och kom tvåa i Kronoberg. Därefter gick försäljningen ännu bättre!

frukostmöte 5_cr

Dessutom presenterades praoverksamheten av Maria Forsblom, Tillväxt styrelse, och lärarna Annette Andertoft och Anna Grandén vid Markaryds skola samt Robert Grandén Strömsnäs skola, som nu tillämpar Markarydsmodellen. Praon förra veckan på Gräddhyllan, Tindra Ekström berättade under åhörarnas smile hur hon hade trivts och såg fram mot sommarjobb där.

Ja, se det var ett frukostmöte precis som det ska vara – att visa Markaryds bredd med allt från lantcafé, förpackningsindustri, marknadsföring till ungdomar fulla av entusiasm.

Scroll to Top