Frukostmöte Johanson Design 3 mars 2016

Frukostmöte med nytt deltagarrekord

Det bjöds på ett fullspäckat och omväxlande program för de 160 personer som var anmälda till frukostmötet i mars – nytt rekord.
Värd för mötet var Johanson Design AB och dessutom presenterades de nya Tillväxtföretagen Markaryds CrossFit och Redovisningsbyrån Tranan.

Johanson Design leds av bröderna Dan och Paul Johanson som berättade att allt började 1953 med att deras pappa Börje Johansson fick en idé om att sy braskuddar.
63 år senare är de ett välkänt internationellt varumärke med tidlöst skandinavisk designade möbler som exporteras till hela världen, främst med inriktning på offentliga miljöer. Produktionen sker i princip endast i Markaryd där cirka 70 anställda arbetar.IMG_0036

Markaryds CrossFit’s grundare Jonathan Bengtsson berättade sin och företagets historia. Han hittade ett Youtube klipp som fick honom att fastna för träningstypen Crossfit, valde att utbilda sig till tränare och därefter öppnade han ett eget gym.
CrossFit är en allsidig och bred träningsform och Markaryds CrossFit som nu har ca 45 medlemmar, finns på Västergatan 11 i Markaryd.frukostmöte 1_cr

Redovisningsbyrån Tranan i Traryd grundades av Anette Björkheim och Marie Olofsson. Företaget har 6 anställda som jobbar med bokföring, bokslut, skatter och administration åt småföretagare med mottot ”kunden ska göra det de är bäst på, sedan hjälper Tranan till med resten”.
På senare år har rådgivning blivit en allt större del av verksamheten. Som en kvalitetsstämpel är de både medlemmar i SRF och utvecklingspartner med Visma Spcs.frukostmöte 4

Som alltid på Frukostmöten var det en intressant rundvandring på värdföretaget.

Den inleddes med ett kort men mycket inspirerande föredrag av formgivaren Johan Lindstén, som samarbetat med Johanson Design i 10 år, om hur det går till när produkter utvecklas. T.ex. en enkel buske utanför hans lägenhet som han passerade varje dag – den blev grunden till Johansons bäst säljande ljudabsorbent ”Leaves”.frukostmöte 3_cr

Att se Johanson Designs produktion var en fin upplevelse med en tyst och ljus arbetsmiljö. Man visar att det verkligen går att ha produktion i Sverige.

Därefter var det dags att sträcka lite på kroppen och Markaryds CrossFit utmanade oss att tävla mot de andra grupperna i flest antal utförda thrusters med hantlar.frukostmöte 2_cr

Efter rundvandringen togs en del aktuella Tillväxtfrågor upp;

 Bengt Gerdmunsson berättade vad som händer i kommunen för tillfället:
– Han presenterade den nya kommunarkitekten Anders Årman.
– Arbetet med att gräva ner fiber i kommunen har börjat i de norra delarna.
– Etapp 4 av renoveringen på Strömsnässkolan har inletts och även fasaden på kommunhuset ska få en uppfräschning.
– Halland har äntligen tagit en positiv inställning till tåg till Markaryd och har lagt ett förslag på tågtrafik på Markarydsbanan. Målsättningen från Markaryds sida är en start i december 2016 om allt vill sig väl.

Andreas Andersson, kommunpolis i Ljungby/Markaryd, berättade om den förändring som polisens organisation i hela Sverige genomgår. För Markaryds del innebär det att vi nu tillhör lokalpolisområde Ljungby med ca 40-50 poliser. Dessa kommer utökas med ytterligare ca 40 poliser de närmaste åren, varav 10 redan till sommaren 2016.

Christel Fritiofsson informerade om ett projekt som kallas ”c/o Markaryd” där destination, handel och turism är i fokus – kort sagt ”Vi bryr oss om Markaryd”. Mer om detta projekt kommer vid nästa frukostmöte.

Åsa Balkhed som är ny ordförande i Markaryds Köpmannaförening berättade om sin syn och sina förhoppningar.  Full av entusiasm pratade hon om framtidstro, att göra saker tillsammans, att vara stolt över det som finns mm. Många av Tillväxts medlemsföretag har någon typ av handel till konsumenter och därför är detta en viktig fråga för oss alla som vill bo, arbeta och leva i Markaryd.

Sist ut på programmet var klass 5B från Thimsforsskolan som tog sig till länsfinal i ”Vi i Femman”. Hela klassen var på plats med sin lärare Lena Jansson och skolans rektor Lena Andersson. Givetvis blev det en frågetävling mellan eleverna Tyra och Algot och publiken – eleverna vann och klassen drog sin hejarramsa!frukostmöte 5_cr

Nästa frukostmöte kommer hållas den 21 april och årsstämma den 19 maj.

Scroll to Top