Markaryd Calling 180228 Rom & Ishockey

Snacka om entreprenörer inom kaviar och ishockey!

löjrom_crI slutet av februari bjöds Tillväxt Markaryds medlemsföretag in till en kväll med entreprenörskap i centrum. Det var Magnus Modalen och Jacob Hedin som berättade fängslande om sina liv bland störar och ishockeyspelare.

Givetvis fick publiken smakprov på romkaviar och sprudlande dryck innan Peje Johansson drog igång.

ishockey 1

”Rysk” kaviar i Strömsnäsbruk

magnus modalen

Om någon hade sagt för fem år sedan att det skulle vara störromstillverkning i Strömsnäs Bruks gamla lokaler, hade nog den personen blivit mycket kraftigt ifrågasatt.

– Efter en trevlig middag och några goda drinkar fick jag frågan för några år sedan om jag ville vara med i ett projekt som gick ut på att producera ”rysk kaviar” i Sverige, berättar Magnus Modalen entusiastiskt.
– Eftersom man saknade lokaliteter och jag hade Brukets lokaler i Strömsnäsbruk, så blev svaret ”ja”.

24 investerare har satsat 6 miljoner kr i projektet som nu närmar sig ett delmål – framåt sommaren kommer det att finnas färdig kaviar eller rom från stör. Det är en komplicerad framställning med mycket teknik, biologi, reningsverk, styrning, kylning etc som är ett måste för att få fram en kvalitetsprodukt. Ett stort antal störar simmar nu omkring i stora bassänger och deras rom ska efterhand kunna säljas.

– Det är en mycket exklusiv kvalitetsprodukt som i slutkonsumentledet kostar cirka 20.000 kr kilot, säger Magnus. Vi börjar lanseringen inom kort och samarbetar med ett glasbruk som tar hand om design av paketeringen.
– Eftersom vi känner att vi har en fungerande process så har vi bestämt oss för att utöka verksamheten kraftigt och gör en nyemission inom kort.

Magnus har sina rötter i Sunnerbo och orter som Tannsjö, Torpa etc.

– Jag arbetade många år inom traditionell verksamhet och var ekonomidirektör i ett större bolag när jag började intressera mig mer för egen verksamhet, berättade Magnus.
– Bland annat förstod jag ganska tidigt betydelsen av logistik/lager för tillverkande företag och förvärvade ett antal nedlagda bruk för detta ändamål.
– Det har gått riktigt bra och Traryds Bilfrakt som också finns i de gamla brukslokalerna i Strömsnäsbruk, expanderar rejält och har nu cirka 30 chaufförer.

Trots ihärdiga försök lyckades inte Peje få fram varumärket på kaviaren utan vi får stilla oss till en välgörenhetsgala på Berns, där företaget har skänkt 1 kg rom till en auktion för Ukrainas barn.

Kvällens ”rookie”

Jacob hedin3.jpg.jpeg_cr

Jacob Hedin är ingen vanlig ”rookie” utan något så spännande som hockeyagent och har en vardag med NHL-stjärnor och andra lirare.

– Jag halkade in i yrket på ”ett bananskal” via en kompis och nu lever jag ishockey nästan hela dygnet, säger Jacob. Det är ofta telefonmöten dagtid och sedan någon match på kvällen.

Jacob har cirka 60 spelare i sin ”pool” i agenturföretaget AMA och följer ofta spelarens kontrakt från 16-årsåldern till karriärens slut. En av de mest kända är Viktor Arvidsson i Nashville.

– Det blir många förhandlingar och uppföljningar med klubbchefer, spelare och journalister i Sverige och USA och inom kort packas trunken för 10 dagar i New York, Nashville och Toronto, säger Jacob.
– En del spelare blir man personlig vän med och på vårt bröllop på Stora Hotellet i Markaryd i somras var 4-5 elitspelare med.

Ulf Bellander tackade Peje, Magnus och Jacob för en mycket trevlig kväll med många nya och tankeväckande lärdomar – precis som det ska vara när man lyssnar på entreprenörer.

Scroll to Top