Markaryd Calling 181101 Nobel, film & historia!

En kväll med Nobel, film & historia!

M Calling BG o RTa_cr

Den 7 november arrangerade Tillväxt Markaryd och c/o Markaryd tillsammans Markaryd Calling med temat Nobel, Film & Historia.

Kvällen inleddes med en rundvandring i den fina och intressanta Nobelutställningen och mingel med litet gott att äta och dricka.

En nästan fullsatt sal i fd Bröderna Gustafssons kontor fick höra Peje Johansson intervjua och prata om både dåtid och framtid.

Hollywood, Trollywood och Markawood

Efter den succéartade Bondfilmen häromåret är ett nytt filmprojekt på gång. Det är Rickard Tomson från Strömsnäsbruk, som var med på ett hörn och filmade i Bondfilmen, som har projektet ”Bob” på gång. Att han är filmentusiast går inte att ta miste på. Han har till och med bytt namn.

–          Hur skulle det se ut med Rickard Bengtsson i förtexten till en film? Det går ju inte så jag har ändrat till Richard Tomson som känns mycket bättre, berättade Richard. Jag har en dröm och vision och det är att hamna i Hollywood.

M Calling  RTa_cr

Tanken är inte att ”Bob” ska bli en långfilm utan en serie med olika avsnitt som görs efter hand. Budgeten är mycket låg och hittills har inspelningen skett i hans garage.

–          Idén är att folk från Markaryds kommun ska medverka som skådespelare, statister, sponsorer eller i någon annan roll. Dessutom är den stora drömmen att få med Peter Stormare i en huvudroll, säger Richard.

Efter Bondfilmens succé var Peje var såklart snabb på att döpa om Markaryd till Markawood som komplement till Hollywood och Trollywood.

Trailern till Bob spelades upp – den kändes mycket spännande och professionell.

M Calling 2

Bröderna Gustafsson – en intressant industriepok

M Calling nov 18 a

Efter Richard Tomsons framtidstankar tog vi oss mer än ett halvt sekel tillbaka i tiden när Birger Gustafsson berättade Bröderna Gustafssons historia.

M Calling 3

Birger är son till Herbert Gustafsson, en av Bröderna, och arbetade i företaget i många år bland annat i byggnaden som kvällens event hölls i.

Det var Birgers äldre släkt som startade företaget 1915 i lokaler som låg där Happy Homes och Golden Gate ligger idag.

En mycket dramatisk händelse var 1953 när fabriken brann ned till grunden på några timmar. Då byggdes en ny fabrik på Järnvägsgatan som efterhand byggdes till många gånger.

–          Under alla år var en kombination av effektiv produktion, stort engagemang och attraktiva produkter delar av framgångsreceptet, berättade Birger. Vi var cirka 150 anställda som mest med fantastiska yrkesmänniskor som brann för sitt arbete.

Besök hos Palme och Sträng

Företaget var också tidigt ute på exportmarknaderna och hade ett 30-tal agenter runt om i världen – USA, Tyskland, England, Österrike och Japan för att nämna några.

–          Våra byråer, sekretärer och bord såldes i stora volymer och på 80-talet skickades varje dag en 40-fotscontainer med möbler från Markaryd till USA/Canada som ett exempel.

M Calling nov 18 b_cr

Det var dock långt ifrån problemfritt att driva företag på 70-talet och 80-talet Politiken och samhällsdebatten var mycket företagsfrånvänd och dusterna med Stockholm var många.

–          Min farbror Georg Gustafsson som bl a var med i Markaryds kommunfullmäktige i 56 år, var mycket karismatisk och inte rädd för att säga sin mening när något var fel.

–          Vi blev bjudna till Olof Palme och Gunnar Sträng för att prata om de orimliga kapitalskattereglerna och reglerna för interna aktieöverlåtelser i familjeföretag. Mycket oväntat fick vi dispens från regeln kring aktieöverlåtelser som första familjeföretag i Sverige.

M Calling 5_cr

Därmed övergick ägandet 1976 till tredje generationen och fortsatte så till 1983 då Birger & Co valde att sälja till Incentive.

–          Det var mycket känslosamt men skatte- och arvsregler, löntagarfondsdiskussioner mm gjorde det riskabelt  och nästan omöjligt att driva ett större familjeföretag vidare. Det var många Markarydsföretag som valde samma väg – Markaryds Metallarmatur, Hans-Agne Jacobson m fl.

–          Tyvärr blev Incentive helt fel ägare. Bristen på lokal förankring, branschkompetens, engagemang och passion i kombination med alldeles för stor administration och byråkrati, ledde till en negativ utveckling och 1993 lades företaget ned.

Birger berättade många anekdoter, den ena dråpligare än den andra. En var när Georg Gustafsson skrev till Riksbankschefen Staffan Burenstam Linder att reglerna kring utländsk valutahantering stred mot allt småländskt sunt förnuft.
Staffan Burenstam Linder svarade på Riksbankens officiella brevpapper – ”sunt förnuft är inte så vanligt förekommande här uppe”. Ett starkt erkännande av en Riksbankschef!

Ulf Bellander och Bengt-Göran Söderlind tackade Peje, Richard och Birger för en härlig underhållning med intressanta och engagerade berättelser både från då och nu.

Scroll to Top