Markaryd Calling 29 oktober – En kväll i musikens tecken!

Peje Johansson mötte Olle Jönsson och Tobias Boström

Markaryd Calling den 29 oktober 2019 hölls på Musikhuset med temat ”En kväll i musikens tecken”.

Det blev en mycket underhållande kväll med många aha-upplevelser. Både Olle Jönsson och Tobias Broström bjöd på sig själva och vi fick en fin resa i den musikaliska världen! Gemensamt har dom bl a en entreprenörsådra och en förmåga att leva på sin musik.

Tobias Broström från Malmö, med rötterna i Markaryd, är mannen bakom den fantastiska musikladan Tagaborg strax utanför Markaryd.

Tobias har ett mycket udda yrke – kompositör av klassisk musik och en mycket gedigen utbildning i närmare 10 år. Jag ser komponerandet som ett hantverk – ett arbete. Musiken kommer inte bara till mig, jag tänker musik hela tiden och till slut kan det bli ett musikverk, berättar Tobias mycket entusiastiskt.

Tobias har levt på komponerandet sedan 2004 och har skrivit många verk för  symfoniorkestrar. Hans musik är internationell och bl a  har den framförts vid BBC Proms i England.

Peje ställde frågan vilken som är den optimala klassiska orkestern som ingen borde missa:

– Berlinerfilharmonikerna är fantastiskt skickliga och önskar att alla någon gång fick möjligheten att lyssna på dom.

När det gäller konserter på Tagaborg kommer de sannolikt att fortsätta även nästa sommar även om projektpengarna är slut. Som alltid är ekonomin en del i verkligheten och Tobias söker efter privata sponsorer och fler frivilliga som vill hjälpa till med arrangemangen.

Olle Jönsson har lyckats hålla Lasse Stefanz populära i mer än 50 år. Det har blivit otaliga skivor, TV-program, fyra Grammisar, Melodifestival och 1000-tals danskvällar.

På kvällens Markaryd Calling fick vi även se en annan bild av Olle än den på dansscenen.

– Jag växte upp i Kristianstad och tillhörde nog de mer busiga pojkarna som utsattes för omfattande mobbning, berättade Olle.

– Hade jag inte kommit in i musikvärlden kunde det nog gått ganska snett.

Istället blev det kompisgänget Lasse Stefanz som 13-åring och som tog all fritid efter starten 1968.

– På de stora dansbanorna debuterade vi i Smedstorp nyårsafton 1968 som pausgäng på lilla scenen. På den stora stod de omåttligt populära Bob Stevens från Markaryd som var något av en förebild.

Som kuriosa och tillfällighet var det samma kväll som Benny Torstensson debuterade som gitarrist i Bob Stevens!

När Lasse Stefanz skulle spela i Kristianstad uppstod med stavningen med z – helt enkelt för att bokstaven s var slut när reklam skulle göras. Numera kan inget seriöst dansband framträda utan att stava sitta namn med Z!

Olle pratar mycket om sunt förnuft och respekt för alla.

– Jag ser inte ned på någon men inte heller upp till någon – alla är lika.

Det är mycket musik och film i Olles liv. Just nu lyssnar han på hårdrocksbandet Rammstein!

– Jag blir fortfarande mycket berörd av bra musik. Om dom spelar Stilla natt med Jussi Björling i bilradion måste jag stanna!

Framåt blir det givetvis mer musik och närmast en skiva med andliga sånger och vi fick höra ett smakprov på den som avslutning.

Bengt-Göran Söderlind tackade Peje, Olle och Tobias för en underbar kväll med mycket musiksnack men även för många tänkvärda kommentarer. 

Scroll to Top